05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

S knjižničarko Patricijo Dodič sva se odločili za ustvarjalno sodelovanje. Enkrat na mesec bo prišla v podaljšano bivanje v skupino 3.a razreda in nam prebrala kakšno zanimivo pravljico. Celoletni projekt sva poimenovali Tribralčki. Po branju pravljice se bomo pogovarjali o vsebini ter jo poustvarili na različne načine: risali, dramatizirali, plesali, izdelali izdelke, fotografije.

Prva pravljična urica je potekala ob pogovoru o jeseni in pravljici Ježek Jožek. V pravljici ježek Jožek v časopisu vidi nekaj živalskih zvezdnikov in si želi, da bi postal kot oni. Mislil je, da slaven pomeni, da te imajo vsi radi. Njegov prijatelj pa mu je povedal, da ga imajo vsi radi, ker je tak kot je, tudi če ni slaven. Kako je bil srečen ! Najlepše je bilo slišati otroška mnenja v pogovoru po branju, njihovo razmišljanje: “Rajši imam, da me imajo prijatelji radi, kot da bi bil slaven.” Otroci razmišljajo srčno, zelo iskreno, neobremenjeno. To je zanje poučna zgodba za življenje.

V povezavi s pravljico in pogovorom bomo ustvarili slike o ježku ter fotografije  jesenskih oblakov. Izdelke bomo razstavili v knjižnici Kozina.

Delo z otroki na ta način razvija bralno kulturo, ustvarjalnost, pri tem upošteva strategije motiviranja za branje. Takšne urice odpirajo globoka razmišljanja o življenju, so drobec šole življenja. Projekt se mi zdi zelo dragocen doprinos za otroke, saj iz malega vedno zraste veliko.

Fanči Klobučar

 

Dostopnost