05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

PETEK – KONČNO SPET TABOR! JUHUUU!

Tabor za nadarjene učence poteka na naši šoli že 11. leto in lahko mu rečemo kar tradicionalni tabor. Na tabor ne hodijo samo tisti učenci, ki so identificirani kot nadarjeni, ampak damo možnost vsem, ki pokažejo interes. Seveda pa imajo nadarjeni učenci prednost. Letos so se nam že drugič pridružili učenci iz OŠ Košana.
Naša dogodivščina se je začela ob 16.30 v petek, 21. 10. 2016, ko smo se z ultra novim avtobusom odpeljali izpred naše šole. 33 učencev od 5. do 9. razreda so spremljale tri mentorice, Danijela Želko, Mirjana Metlika in Maja Sulčič. Na poti smo se ustavili v Košani, kjer smo pobrali še osem naših sovrstnikov in njihovo mentorico Lino Faletič.
Točno ob 18h smo prispeli v kraško gozdno deželo, kjer baje domujejo medvedi (ta vikend so se zaradi nepredvidenega hrupa verjetno preselili drugam) – Rakov Škocjan.
Rakov Škocjan je kraška dolina, po kateri teče reka Rak. Leži med Cerkniškim in Planinskim poljem, jugovzhodno od avtocestnega odseka A1 Postojna-Unec. Dolina je dobila ime po cerkvi sv. Kancijan, katere ostaline so pri Velikem naravnem mostu. Nastale so domnevno ob prehodu iz 15. v 16. stoletje, danes pa so od nje vidne le še ruševine. (vir: wikipedija)
V CŠOD Rak nas je pričakal upravnik doma in kuhar, ki je ocenil, ali lahko vstopimo ali ne. Skuhal nam je odlično enolončnico in slasten puding s sladko smetano. Po večerji smo se razporedili v sobe, ki imajo imena gozdnih živali, in uredili svoj spalni prostor, zatem pa odšli na večerni sprehod. Učenci so imeli nalogo, da so čimbolj glasni zato, da preženemo še tiste medvede, ki so hoteli vztrajati v bližini. Zunaj je bila res popolna tema, saj je območje resnično nenaseljeno. Družbo so nam delale le naše svetilke in zvezde, ki so nam kazale pot.
Na primernem prostoru smo se v soju svetilk igrali socialne igre. Zabavali smo se ob igrah Gordijski vozel, Dobro si me oglej, Ploskaj z menoj, Avtobus in Pizza, kjer smo se malce pomasirali. Seveda je bila naša pot nazaj zopet glasna, saj je druženje ena izmed najpomembnejših stvari tabora.
V domu smo se še naprej igrali. Ker se vsi med seboj nismo poznali, smo najprej odigrali predstavitveno igro Indijanska palica. Vsi smo se morali predstaviti in povedati eno naše močno področje. Zatem smo se razdelili v šest skupin. Dobili smo različne pripomočke in z njimi smo morali oblikovati ladjico (prepovedano je bilo narediti klasično ladjico iz papirja), ki bi vsaj minuto in pol plavala v vodi. Ocenjevali smo tudi estetski videz. Dobili smo zmagovalce in ti so dobili sladko presenečenje in možnost, da se prvi vpišejo na sobotne delavnice.
Sobotne delavnice so imele naslov: Sladki trenutki v zgodovini in danes pod vodstvom Tee Kocjančič in Daše Rebec, Elektrokemija, kemija in ostalo z mentorico Mirjano Metlika, Kakšen sem in kaj to pomeni z mentorico Lino Faletič, Prva pomoč in temeljni postopki oživljanja pod vodstvom Iris Birsa, Šivanje torbe iz starih kavbojk ter poslikava majic z mentorico Vesno Marion, Polstenje volne z učiteljico Suzano Godina Jelušič, delavnico Komedija, tragedija, trije odtenki igre (gledališče) pod vodstvom Tjaše Race in Sandre Starc ter dejavnost Vikend novinar z Majo Sulčič. Po kosilu so se učenci vpisali še na delavnice Zabava v gozdu – socialne igre pod vodstvom Danijele Želko in Arheološki kovček z rimskim legionarjem in njegovo opremo, ki jo je pripravilo podjetje Arhej.
Vsak od učencev je izbral dopoldansko in popoldansko delavnico ter se odločil med delavnicami in športnim udejstvovanjem po kosilu.
Na koncu dneva je sledilo težko pričakovano druženje po sobah, ki se je končalo po 23. uri. Nekateri glasovi so se slišali še v zgodnjih jutranjih urah.

 

Maja Sulčič

 

petek3petek4petek5petek6petek7petek8petek9petek10

 

 

Dostopnost