05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

O Hrpelje 8 Na povabilo Medobčinskega društva prijateljev mladine Sežana je v  četrtek, 26. 03., v Tomaju potekalo medobčinsko srečanje otroških parlamentov, ki ga je letos gostila OŠ Dutovlje.

V krajevni dvorani so svoje videnje letošnje teme “Izobraževanje in poklicna orientacija” predstavile osnovne šole Divača, Dutovlje, Komen, Sežana in Hrpelje.

Kot prvi se je predstavil prav naš otroški parlament. V imenu OŠ DBB Hrpelje je prisotne pozdravil Matevž Trampuš, nato pa sta Živa Dodič in Nika Bolčič poročali, da so se v 5. razredu letos predvsem pogovarjali o poklicih, ki jih opravljajo njihovi starši ter predstavili dva po mnenju petošolcev najbolj zanimiva poklica: profesionalni vojak in prevajalec. Mikrofon sta prevzeli Tanaja Česnik in Neja Baša ter poročali o delu v 6. razredu, ki je imel nadvse vizionarsko temo – pogovarjali so se namreč o poklicih v letu 2050 in kot najbolj perspektivnega izpostavili pripovedovalca 3D pravljic. V imenu 7. razreda sta nastopila Enrik Ostrc in Andraž Makuc in poročala o rezultatih ankete, v kateri so sošolci odgovarjali na zelo zanimiva vprašanja: Najnevarnejši poklici? Najbolj čudni poklici? Najbolj “fuj“ poklici? Najzanimivejši poklici? Najbolj plačan poklic? Kot najboljši poklic je generacija sedmošolcev izbrala poklic profesionalnega nogometaša. Matevž Trampuš in Vijola Spasović sta opisala dogajanje v 8. razredu, ki je razpravljal o najbolj zaposljivih poklicih prihodnosti: prevajalec, strojni inženir, nepremičninski agent, rastlinski genetik in arhitekt virtualne resničnosti. Predstavitev šolskega parlamentarnega dela v 9. razredih sta povzeli Evita Cizl in Kaja Sluga. Predstavili sta prednosti in slabosti bivanja v dijaškem domu, šolanja v tujini ter vpliv vrstnikov in staršev na izbor izobraževanja.

V nadaljevanju so se osnovnošolski poslanci razdelili v skupine in  se posvetili delu v delavnicah, o katerem so ob zaključku srečanja tudi poročali. Našo regijo bo na nacionalnem srečanju otroških parlamentov v Ljubljani zastopala OŠ Dutovlje, gostiteljica tokratnega medobčinskega parlamenta.

Petra Ražem,

mentorica otroškega parlamenta na OŠ DBB Hrpelje

Slike:

{AG}slike_novice/2015_parlament_tomaj{/AG}

Dostopnost