05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V sklopu prireditev ob Odprti meji brez ovir smo se petošolci odpeljali v Boljunec pred sprejemni center Naravnega rezervata doline Glinščice, kjer nas je pričakala in pozdravila ga. Franca Žerjal.

Z vodnikom Matjažem smo se nato podali na krajši sprehod skozi dolino Glinščice. Seznanil nas je z nekaterimi posebnostmi te doline in nam pokazal ostanke rimskega vodovoda. Izpostavil je mediteranske rastline in živali, ki so tu našle svoj življenjski prostor – razni plazilci, dvoživke in nešteto vrst ptic.

Po stezi smo se sprehodili do točke, kjer je viden slap. Na poti smo videli tudi druge obiskovalce. Pri sestopanju smo morali biti previdnejši, da se ne bi kdo poškodoval. Matjaž nas je varno pripeljal do knjižnice, kjer smo si naredili mavčne odtise sledi nekaterih živali.

Medtem ko se je mavec strjeval, smo šli na ogled razstave ”Pogled na Primorje”, ki je bila postavljena ob stoletnici prve svetovne vojne. Kot nam je povedal g. Glavina, je del razstave tematski in letos posvečen saniteti. Tako so na majhnem prostoru zbrani različni predmeti, ki so jih v 1. svetovni vojni uporabljali za oskrbovanje ranjencev: povoji, stekleničke in ostali sanitetni material.

Presenečeni in navdušeni smo bili, kako je na tako majhnem prostoru zbrano in razstavljeno toliko dragocenih predmetov, ki pričajo o vojni.

S posušenimi mavčnimi odtisi, smo se polni vtisov vrnili v šolo.

Zahvaljujemo se Občini Hrpelje-Kozina in prijaznim gostiteljem v Boljuncu.

 

Učenci 5.a razreda, Suzana Godina Jelušič in Peter Kastelic

Dostopnost