05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Učenci obeh sedmih razredov OŠ DBB Hrpelje smo 7. oktobra 2016 v nahrbtnike spravili šolsko malico in se z avtobusom odpeljali v Sežano.

Prvi postanek je bil v Kosovelovi knjižnici v Sežani, kjer sta nas sprejeli dve knjižničarki.  Najprej sta nam razkazali strokovni in mladinski oddelek, nato pa še predstavili postavitev knjig, način izposoje in rezervacije knjig preko spleta.

Namen predstavitve je bil tudi ta, da mlade bralce naučijo samostojnega iskanja knjig v tej in tudi v drugih knjižnicah. Predstavili sta nam tudi  poseben projekt Rastem s knjigo, v okviru katerega sedmošolci prejmejo knjigo v dar. Letos je bil to mladinski roman Vinka Mödendorferja z naslovom Kit na plaži.

Naše popotovanje se je nadaljevalo proti Pliskovici, kraški vasi,  ki ima bogato kulturno in gospodarsko zgodovino. Najprej smo se ustavili v tamkajšnjem mladinskem hotelu, ki je urejen kot tipična kraška domačija.

Tu smo se malo okrepčali in si nabrali novih moči.

Z vodičko, gospo Marijo, smo se podali na pohod po Pliskini poti, ki je dolga kar 6 kilometrov. Na njej smo izvedeli ogromno zanimivega o Pliskovici, njenih ljudeh, o tem, s čim so se včasih preživljali, o vojnem času, o otroških igrah …

Pogled nam je počival na velikih travnikih, obdanih s kamnitimi zidovi, čebelnjakih, tipičnih kraških rastlinah.

Pot ni bila naporna. Imeli smo se super.

Obisk vasi in sprehod po njeni poti vam toplo priporočam, kajti zagotavljam vam, da je Kras res krasen.

  slika6   slika4  slika3

slika2  slika1

slika9  slika8  slika7  slika5

Matija Ojo Bubnič, 7. a

Dostopnost