05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

????????

Izvaja ga Javna agencija za knjigo RS (JAK). Priprave na projekt, ki je vezan na šolsko leto, se pričnejo v spomladanskih mesecih z javnim razpisom, v okviru katerega pristojna strokovna komisija med prijavljenimi slovenskimi mladinskimi deli izbere dve – eno za sedmošolce in eno za dijake prvih letnikov. Uradni začetek projekta je vsako leto 8. septembra ob mednarodnem dnevu pismenosti. Takrat so izbrane knjige dostavljene v vse splošne knjižnice v Sloveniji. Vsi sedmošolci prejmejo vsak svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku najbližje splošne knjižnice, ki je vključen v letni delovni načrt slovenskih osnovnih šol. Obisk knjižnice, poleg prejema knjige, vključuje še spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev izbrane knjige in njenega avtorja.

Ob tej priložnosti smo obiskali Knjižnico Srečka Kosovela v Sežani. Za nas je bila izbrana knjiga pisatelja Damijana Šinigoja Iskanje Eve, ki je prejela nominacijo za večernico 2015, nagrado za najboljše izvirno otroško ali mladinsko delo preteklega leta. Bilo nam je zelo lepo, saj smo vsi zavzeto poslušali prijazno knjižničarko, ki nam je povedala vse o projektu. Zvedeli smo, da so kakovostne knjige za mladino označene z nalepko zlata hruška, zelena hruška pa označuje knjige po izboru mladih bralcev. Pot smo nadaljevali v kraško vasico Pliskovica. V Mladinskem hotelu nas je sprejela prijazna domačinka.

Hodili smo po poteh ovčke Pliske, kar je bilo čudovito doživetje. Pliskovica je dobila ime po ptici beli pastirici, ki so ji v teh krajih pravili pliska, ker je z repom pliskala oziroma udarjala ob tla. Pastirji, ki so pasli na okoliških kraških travnikih, so za Pliske poimenovali tudi živahne mlade ovce, zato Pliskino pot označuje simbol ovce. Če je obrnjena v desno, moramo zaviti desno in obratno, če nas gleda, pa to pomeni, da postojimo, si odpočijemo in se nekaj novega naučimo.

Na šest kilometrov dolgi učni poti smo spoznali življenje Kraševcev in posebnosti kraške narave, ki sta jo izoblikovala veter in voda. Posvetili smo se učnim tablam z razlagami o kraških pojavih, pastirskih hiškah, smolarjenju, pticah na Krasu, pastirskih igrah in drugih posebnostih. Dan je bil poučno zabavno igriv.

Neja Baša in Sara Mezgec ter učiteljica slovenskega jezika Vlasta Race Boljunčič

Dostopnost