05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Kot vsako leto smo tudi letos brali za bralno značko. Letošnjo bralno sezono smo uspešno zaključili v dveh delih. Prvi del prireditve za učence od 1. do 4. razreda je potekal 18. 4. 2019  v večnamenskem prostoru osnovne šole, ko sta nas obiskala ustanovitelja gledališča Zapik: Jelena Sitar in Igor Cvetko.

Program je povezovala učenka 6. a razreda, Anika Boštjančič. Z glasbenim nastopom so nas pozdravili pevci in pevke otroškega pevskega zbora pod vodstvom Anite Penko Maslo. Zapeli so nam pesmi z naslovom Racman, Huda mravljica, Moj prijatelj Piki Jakob in Klobučki sreče.

Gledališče Zapik je učence prvih in drugih razredov razveselilo z uprizoritvijo tople in igrive lutkovne predstave Zverinice iz Rezije. Naši najmlajši so z navdušenjem poslušali živalsko pripoved o zviti lisici, vedno lačnem volku, naivnem zajčku in neotesani grdinici.

Učence tretjih in četrtih razredov pa sta Jelena in Igor presenetila s predstavo Kamišibaj, v sklopu katere sta ob slikah na lesenem odru doživeto pripovedovala pet pravljic in eno pesmico. Prisluhnili smo kamišibaj uspešnici z naslovom Pisana ptica, pravljico Grdina pod Kamnom, Tri uganke in druge.

Sledila je glasbena točka, kjer so učenci ob spremljavi violine z veseljem zaplesali.

Ob koncu programa sta Jelena in Igor podelila priznanja vsakemu razredu posebej.

Drugi del prireditve za učence od 5. do 9. razreda pa je potekal 25. 4. 2019 v Kulturnem domu Hrpelje. Obiskal nas je pisatelj, dramatik, scenarist in komediograf Tone Partljič.

Program bralne značke je povezovala učenka 9. a razreda, Eva Vatovec. Prav tako nas je najprej pozdravil pevski zborček pod vodstvom Anite Penko Maslo, ki nam je zapel pesem z naslovom Glasba, jezik sveta in ljudsko pesem Dere sen jaz mali bija.

Sledila je kratka igrica, ki so jo pripravili učenci dramskega krožka pod vodstvom Tjaše Race. Uprizorili so nam črtico Zizek iz zbirke spominskih črtic Hotel sem prijeti sonce, avtorja Toneta Partljiča.

Nestrpno smo pričakali našega gosta, ki nam je skozi humor povedal marsikaj zanimivega o svojem življenju in živahnih otroških prigodah. Učencem je povedal zgodbo o tem, kako se je pri devetih letih skoraj poročil ter zgodbo o psu Mišku, ki ga je njegova vnukinja želela imeti, nazadnje pa je Mišek pristal pri njem in njegovi ženi.

Spregovoril je tudi o ljubezni do učiteljskega poklica in do poklica, ki mu je najbližji in najbolj ljub – to je pisateljski poklic.

Dotaknil se je tudi Cankarjeve pesniške zbirke Erotika in črtice Skodelica kave.

Za konec nam je pripravil zanimivo presenečenje. Naključno je izbral dva učenca in dva učitelja, ki so pod njegovim vodstvom odigrali prizora iz Shakespearove tragedije Romeo in Julija.

Vsem, ki so opravili bralno značko, je podelil priznanja. S tistimi, ki so opravili bralno značko vseh devet let, torej zlatimi bralci, pa se je tudi fotografiral. Zvesti bralci in “zlati značkarji” so letos: Matija Ojo Bubnič, Eva Vatovec, Jaša Grk, Ana Batič, Neža Novak, Živa Dodič, Luka Škabar, Nija Abram, Enej Starc, Tinej Ostrc in Žan Duka.

Mateja Turk, OŠ DBB Hrpelje

 

Dostopnost