05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Kot vsako leto, smo tudi letos brali za bralno značko. Letošnjo bralno sezono smo zaključili s prireditvijo v Kulturnem domu, v četrtek, 30. 3. 2017, ko nas je obiskal prevajalec, pisatelj, stand up komik Boštjan Gorenc- Pižama.

Prireditev  je potekala v dveh delih, prva za učence 1.-4., druga za učence 5.-9. razreda. Program sta povezovali Sara Poles in Neja Baša. Z glasbenimi nastopi so nas razveselili pevci in pevke otroškega pevskega zbora pod vodstvom Anite Penko, kasneje še devetošolki Manca in Damjana, ki sta zapeli skladbi Metulj ter Muza.

Naš gost je najmlajše navduševal z zabavnimi prigodami Kapitana Gatnika in z doživeto odigrano pripovedjo rezijanske ljudske pravljice Kako je Rusica pregnala Grdinico.

V drugem delu jenajprej z zanimivim uvodom pozdravil učence. Približal se nam je z najstniškimi šalami. Z znaki s spletnih omrežij nam je predstavilnekaj naslovov knjig in besedil, npr.: Princeska z napako ter Gospodar prstanov, napisal je prvo kitico Zdravljice, del pesnitve Krst pri Savici.Ker najbrž ve, da osnovnošolci veliko uporabljamo Google prevajalnik, nam je želel prikazati do kakšnih nesmislov lahko prihaja ob njegovi uporabi. Prešernovo Vrbo je z uporabo tega orodjaprevedel v angleščino in iz le-te spet nazaj v slovenščino. Ob branju prevedene različice smo se nasmejali do solz.

Njegov cilj je bil tudi, da nam predstavi kako pomembno je branje in knjige,  ki nam lahko pomagajo pri reševanju problemov ter širjenju obzorij.

Vsem, ki so opravili bralno značko je podelil priznanja, s tistimi, ki so bralno značko opravili vseh devet let, torej zlatimi bralci, se je tudi slikal. To so: Manca Prosen, Sara Poles, EnrikOstrc, Andraž Makuc, Ema Grmšek, Urška Erman, Urška Vitez in Marina Golubar.

 

Maja Kastelic

Dostopnost