05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Vsaki dve leti OŠ Dutovlje in OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen v sodelovanju Društva likovnih pedagogov Primorja razpišeta likovni natečaj s področja prostorskega oblikovanja z naslovom Po Fabianijevih poteh. Pred slavnostno podelitvijo nagrad in priznanj pa šoli organizirata extempore, na katerem skupine učencev osnovnih šol južne Primorske postavijo svoje instalacije.

likovni umetnosti pomeni instalacija (angl. installation art) postavitev tridimenzionalnih del v točno določen prostor (site-specific) z namenom transformacije zaznave in pojmovanja tega prostora. Instalacije ni mogoče doživeti samo z zunanjim opazovanjem. Potrebno jo je izkusiti v realnem prostoru in času. (vir Wikipedija)

V sredo, 24. 10. 2018, so učenke 9. razreda Ana Batič, Eva Vatovec in Neža Novak sodelovale na extemporu in so v svoji instalaciji uporabile vrv in volno, ki simbolizira mrežo, v katero so se ujele človeške silhuete.

V soboto, 27. 10. 2018, pa so v popoldanskem času ob zaključku natečaja potekala različna predavanja, organiziran ogled Štanjela in spremljevalnih razstav, osrednja slovesnost s podelitvijo zlatih in srebrnih priznanj s kulturnim programom in otvoritvijo razstave nagrajenih in razstavljenih del. Med razstavljalci so tudi dela nekaterih učencev OŠ Hrpelje. Razstava je na ogled še cel mesec v kvadratnem stolpu.

 

mag. Vesna Marion

Dostopnost