05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V sredo, 20. 9. 2017, smo se učenci osmega in devetega razreda odpravili v Sežano.

Najprej smo si v Kosovelovem domu ogledali nemški mladinski film Zbogom, Berlin, v režiji Faitha Akina, ki je bil po izboru mladih prejel nagrado Evropske filmske akademije za leto 2017. Govori o problemu učenca Maika , ki ni vklopljen v družbo sošolcev, kmalu pa dobi novega sošolca, Rusa Tschika, ki na Maika ne vpliva ravno najboljše. Med poletnimi počitnicami namreč ukradeta avto in zbežita od doma. Lovi ju policija in njuno druženje se konča s prometno nesrečo. Po ogledu je sledil še razgovor. Pogovarjali smo se o sporočilu filma, odnosih med najstniki, o družini, odvisnostih …

V petek so poti v Kosovelov dom sledili še učenci 6. in 7. razreda, ki so si ogledali mladinski korejski film Najin svet. Zgodba pripoveduje o deklici Sun, ki v svojem razredu ne nejde prave prijateljice. Njen svet se spremeni s prihodom nove učenke. Film postavlja v ospredje temo prijateljstva, vključenost v družbo, predvsem pa nam predstavi vsakdan korejskega otroka.

Odšli smo še na voden ogled po botaničnem vrtu, ki ga je leta 1848 pričela urejati družina Scaramanga. Videli smo rastline z vseh koncev sveta, iz Azije, Avstralije, Amerike, Evrope itd. Vodička nam je pokazale različne vrste iglavcev, vse od Himalajske cedre do metasekvoje. Pokukali smo tudi v rastlinjak iz leta 1890, kjer rastejo tudi dateljnove palme in razne dvodomne rastline. Na koncu smo si ogledali še galerijo, v kateri so bile slike raznih dreves in tudi nekatere kamnine.

 

Maja Kastelic

Dostopnost