05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V sredo, 15. septembra, ko je Primorska z izobešenimi zastavami praznovala svojo priključitev k matični domovini, so se devetošolci pognali v lov. Pa ne za zakladom. Lovili so nove informacije, prve vtise in občutke ob predstavljenih poklicih. Čeprav je njihovo mnenje o izbiri srednje šole zelo “oddaljen” pojem, pa se šola, Obrtna zbornica Sežana in brkinsko-kraške občine zavedajo, da je bodočim srednješolcem dobro dovolj zgodaj predstaviti poklice, jih zanje navdušiti in pričakovati čez leta nov kader v deficitarnih dejavnostih.

Zato so v botaničnem parku v Sežani postavili stojnice poklicev, srednješolci pa so iz prve roke podajali informacije o samih programih, šolah, možnostih, ki jih le-te ponujajo, o profesorjih in o srednješolskem življenju nasploh.

Največ zanimanja so bili zagotovo deležni gostinski poklici s svojima stojnicama – tako omamno je dišalo po palačinkah in pecivu, pa tudi brezalkoholni koktajli, lično okrašeni z mento, so šli v slast.

Drugi del dejavnosti  je obsegal kviz “Moj poklic – moja prihodnost” v sejni sobi sežanske občinske stavbe. Učenci so se lahko preizkusili v kvizu poznavanja poklicev, svojih interesov in osebnostnih značilnosti. Odgovori so učencu določili, kateri poklic bi bil zanj primeren.

Tretji sklop dneva dejavnosti je potekal v industrijski coni Hrpelje, kjer smo si s pomočjo zaposlenih ogledali proizvodnjo kovinskih izdelkov v tovarni Kern, predstavnice podjetja Godina pa so učencem predstavile poklice v gradbeništvu.

Zagotovo bodo zbrane informacije današnjega dne pomagale pri težki in pomembni izbiri, saj nas prava izbira poklica lahko osrečuje celo življenje.

slika7 slika6 slika5 slika4 slika3 slika2 slika1davdav

Tjaša Race

Dostopnost