05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Naslovna

PASTI MLADOSTNIŠTVA

Letošnja tema otroškega parlamenta nosi naslov Pasti mladostništva in z njo smo se ukvarjali tudi na naši šoli. Na prvem srečanju smo z učenci, predstavniki od 5. do 9. razreda, demokratično izbrali teme, ki jih najbolj povezujejo s pastmi mladostništva. Te teme so bile zasvojenost (različne oblike), družabna omrežja ter vpliv staršev in vrstnikov.

Med razrednimi urami so učenci preučevali teme, izdelovali plakate in se pogovarjali ter sošolcem predstavili teme. Željo po sodelovanju na otroškem parlamentu so izrazili tudi četrtošolci, zato smo tudi njih vključili –  preučevali so različne oblike zasvojenosti in odrezali so se izvrstno.

Na enem izmed srečanj šolskega parlamenta so učenci predstavili svoje izdelke in zapisali smo bistvene ugotovitve:

  • Bolje je, da gremo na svež zrak, se ukvarjamo s športom, kot pa da posežemo po nedovoljenih in škodljivih snoveh za naše zdravje.
  • Med glavne pasti mladostništva uvrščamo kajenje, uživanje drog, energetske pijače, alkohol, družabna omrežja, medvrstniško nasilje, trgovino z ljudmi, motnje hranjenja (bulimija, anoreksija).
  • Lahko smo odvisni tudi od športa, računalniških iger, televizije, tablice, čiščenja ipd.
  • Naša samopodoba je zelo pomembna za zaščito pred pastmi mladostništva. Misli, ki jih imamo o sebi, so zelo pomembne.
  • V primeru težav se obrnemo na starše, prijatelje, sošolce, sorodnike, učitelje, TOM telefon, SOS telefon, socialno službo.
  • Starši so zelo pomembne osebe v obdobju odraščanja. Tudi vrstniki so mladostnikom zelo pomembni, biti pa moramo previdni in znati presoditi, katera družba je za nas dobra in katera ni. Tu odigrajo pomembno vlogo naši starši oz. nam pomembne odrasle osebe.
  • Pasti mladostništva bi morali preprečevati s pogovori.

1. 4. 2016 smo s predstavniki od 7. do 9. razreda odšli v Komen na Medobčinski parlament, kjer smo predstavili svoje ugotovitve. Na delavnicah smo se pomešali še z ostalimi sovrstniki osnovnih šol iz Divače, Sežane, Dutovelj in Komna. Tudi tam smo obdelovali različne teme, parlamentirali in se družili. Na koncu so učenci imeli tudi predstavitve.

Učenci so bili zelo zadovoljni in najbolj so jim bile všeč delavnice, kjer so se lahko družili spoznavali s sovrstniki iz drugih šol.

Za konec pa še pesmica, ki so jo sestavili učenci 7. b razreda s svojo razredničarko Vlasto Race Boljunčič:

 

Vsakdan

Računalnik hitro se prižge

in pustolovščina se začne.

Brž namizje prikaže se:

»Internet, daj, odpri se že!«

Na internetu brskam vse mogoče,

čeprav vem, da nas virus požreti hoče.

Na “fejsu” ful frendov ‘mam,

tako, da vem, da nisem sam.

Nato pa strela udar`

in računalnik spal`.

Hitr` po fon skočim

in nov računalnik naročim.

 

 

Mentorica šolskega parlamenta:

Maja Sulčič

Več slik najdete TUKAJ.

Dostopnost