05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V ponedeljek, 30. 9. 2019, smo se učenci 5. a in 5. b odpravili na kulturni dan v Ljubljano. Naučili smo se veliko novega o zgodovini in razvoju nekdanje rimske Emone (Ljubljane). Na Kongresnem trgu smo si ogledali muzejsko zbirko dediščine Emone, imenovano iEmona in kip Emonca.

Dan smo nadaljevali s potepom po starem mestnem delu Ljubljane. Ustavili smo se na Prešernovem trgu, kjer smo si ogledali spomenik pesnika Franceta Prešerna. Sprehodili smo se čez Mesarski most ter si na Vodnikovem trgu, kjer je nekoč stal ljubljanski licej, ogledali Vodnikov spomenik. Pot smo nadaljevali proti stolnici sv. Nikolaja, katero krasijo znamenita bronasta vrata. Zatem smo se odpravili do Mestnega trga ter si ogledali mestno hišo in baročni Vodnjak treh kranjskih rek, znan tudi pod imenom Robbov vodnjak.

Sprehod smo zaključili ob reki Ljubljanici, kjer smo rešili učne delovne liste.

Zatem smo se odpravili v Slovenski šolski muzej. Spoznali smo zgodovinska obdobja šolstva na Slovenskem skozi stoletja do današnjih dni. Ob tem pa si ogledali še krajšo razstavo šolstva kot del kulturnega razvoja.

Na koncu pa smo se udeležili še učne ure naših babic in dedkov iz leta 1930. Spoznavali smo posamezne lepopisne črke in njihove elemente ter pisali s peresnikom in črnilom. Zatem smo se naučili vezati črke v besede in poved. Tisti, ki so bili malo nagajivi so morali sedeti na oslu ter klečati na koruzi. V tem času so se morali naučiti pravila obnašanja v šoli.

Kulturni dan smo zaključili uspešno in zadovoljno.

Mateja Turk

Dostopnost