05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

 

IMG 0525V sredo, 14. maja 2014, so učenci gledališkega kluba OŠ Hrpelje uspešno uprizorili predstavo Lahko noč, hudoba, za katero je scenarij napisala Vika Globočnjak.

Predstava je bila zaključno dejanje celoletnega dela pri izbirnem predmetu. Učenci se niso le vživeli v izbrane vloge, ampak so se preizkusili tudi kot kostumografi in oblikovalci scene. Predstavo je režirala mentorica učiteljica Tjaša Race.

Predstava prikazuje najstniško zabavo, ki jo napadejo hudobe – hudobija, prevara, laž in hinavščina. V vlogi najstnikov, ki brez dovoljenja staršev pripravljata zabavo za prijateljice, sta se vživela Nik Nikolić in Noel Šiškovič, ki sta kot gledališčnika nastopila že v lanski šolski gledališki predstavi. Prijateljice so odlično odigrale že izkušeni Sandra Rijavec, Karin Križman in novinka v šolskih predstavah Belma Zendeloska. Hudobe je vodila Ela Bolčič, ostale hudobe so doživeto predstavile Alja Grželj, Klarisa Sinkovič, Nina Borg ter Valentina Frank in Metka Žerjal. Zavezane in skoraj premagane najstnike z vojaškim redom in disciplino ter pesmijo Na Golico reši vojaški poveljnik, ki ga je igral Kevin Frane Lazar.

Sošolci in učitelji so predstavo z navdušenjem sprejeli, saj se je sporočilo, da dobrota in prijateljstvo premagata hudobijo,  vse dotaknilo.

Učenci so predstavo ponovili še v četrtek, 15. maja, za starše in ostale obiskovalce KD Hrpelje. Predstava je bila uprizorjena v sklopu dneva šole.

Ustvarjalci predstave se iskreno zahvaljujemo tehnikoma KD, Alenu in Jožku, ki sta nam podarila kar nekaj minut svojega časa za izpeljavo priprav in predstave. Hvala tudi Mizarstvu Bolčič za pomoč pri postavitvi scene.

 

Kaj je gledališka izkušnja vzbudila pri sodelujočih učencih, je zbrano v njihovih mislih:

Za gledališki klub sem se odločil zato, ker sem bil v gledadiški skupini že lani. Na vajah sem užival, pa tudi smeha ni manjkalo. Morda bi se lahko bolj posvetili predstavi, vendar razumem, da je pri izbirnem predmetu potrebno spoznati tudi kaj drugega. Naslednje leto bom tudi obiskoval gledališki krožek, saj rad nastopam na gledališkem odru. (Nik Nikolić)

Za gledališki klub sem se odločila, ker mi je bila lanska predstava zelo všeč in v kateri sem tudi sodelovala. Moja pričakovanja so se uresničila, saj mi je bilo zelo všeč obiskovanje tega predmeta, vendar mi je bila bolj všeč lanska predstava. Ugotovila sem, da ima vsaka igra svoj življenjski nauk ter vsakemu pomaga, da se nauči nekaj novega. (Klarisa Sinkovič)

Nastopanje v gledališki predstavi mi je zelo všeč. Ob nastopanju smo se zabavali ter si v kritičnih situacijah (ko smo pozabili besedilo) pomagali ter si prišepetali kakšno besedo ali dve. Tudi naslednje leto bi se vpisala h krožku, da bi lahko svoje gledališko znanje nadgrajevala in utrdila. Se vidimo na odru! (Noel Šiškovič)

V gledališču uživam! Rada poustvarjam, predvsem mi je bila na kožo pisana gledališka uprizoritev O Jurček, Jurček, ki mi je v srcu pustila nepozaben pečat, spomin. Ta »naloga«, pri kateri smo učenci sami napisali in odigrali svojo uprizoritev pesmi, se mi je zdela imenitna, a ne mačji kašelj. Vživeli smo se v vlogo režiserja in pridobili nove izkušnje, ki nas bodo spremljale skozi celo življenje. (Sandra Rijavec)

Gledališki klub mi je bil zelo všeč. Priprave na končno predstavo so bile ravno tako zabavne kot lani. Če bo naslednje leto krožek, se bom zagotovo vpisala. S to izkušnjo se mi je izboljšala samozavest in me ni več tao strah stopiti na oder pred množico. Gledališki klub je zagotovo ena od boljših izkušenj letošnjega leta. (Nina Borg)

Za ta izbirni predmet sem se odločila predvsem zato, ker sem eno leto prej že obiskovala gledališki krožek, kjer mi je bilo zelo lepo. Pa tudi letos mi je bilo všeč, saj se seznaniš s tem, koliko truda je potrebno za eno predstavo (učenje besedila, mimika, govor, trema itd.) in kako je lepo videti zadovoljne gledalce. (Karin Križman)

Za gledališki klub sem se odločila zato, ker mi je bila lanska predstava všeč in sta me Nina in Karin prepričali, da se priključim. Biti del gledališkega kluba je bilo krasno, saj smo se imeli vedno lepo. Nastopati na odru ni nič strašnega, ker je bila učiteljica vedno v pomoč. Na vajah je bilo vedno veliko smeha. (Valentina Frank)

Pri urah gledališkega kluba sem se vedno zabavala. Zame je bila to krasna izkušnja. Gledališka predstava »Lahko noč, hudoba« nam je dobro uspela, saj smo pridno vadili. Najprej se mi je zdela »brezvezna«. Ko pa smo jo malo po svoje obarvali, se mi je zdela prav super. Všeč mi je bilo tudi sodelovanje z ostalimi gledališčniki. Imela sem se lepo in tudi kaj novega sem se naučila. Edino, kar mi ni bilo ravno všeč, so bile prve ure, ko smo spoznali zgodovino gledališč, saj me to ni ravno zanimalo. (Metka Žerjal)

Pri gledališkem klubu sem se zelo zabaval. Pri predstavah sem si pridobil samozavest. Za ta predmet sem se odločil zato, ker sem želel izvedeti, kako izgleda stati na odru. In ni enostavno dobiti samozavest in stopiti gor. A tisti adrenalin, preden stopiš na oder … neprecenljivo. (Kevin F. Lazar)

 

Slike

{AG}slike_novice/2014_lahko_noc_hudoba{/AG}

Dostopnost