05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Ali veste koliko rdečih kvadratkov je na hrvaški zastavi? Kaj je aurora borealis? Katerega leta je bil porušen berlinski zid in kaj je ločeval? Ne? Vse to in še več so naši učenci, njihovi starši, pa tudi učitelji odkrivali v soboto, 7. 4. 2018, ob dnevu šole z naslovom »Združeni v raznolikosti«.

Naša šola, OŠ Dragomirja Benčiča- Brkina Hrpelje, sodeluje v dvoletnem projektu Fakultete za družbene vede v Ljubljani z naslovom EU4Me (Evropa zame). Glavni cilj EU4Me projekta je poučevati, učiti se in razpravljati o trenutno ključnih tematikah v okviru EU: večkulturnosti, večjezičnosti, manjšinah in migracijah med učenkami in učenci osnovnih šol ter učitelji v sodelovanju s strokovnjaki. Za zaključek tega projekta smo morali pripraviti zaključno prireditev, ki smo jo združili z dnevom šole.

Šola se je ta dan prelevila v 18 držav Evropske unije, saj je vsak oddelek predstavljal svojo državo. Učenci so skupaj z njihovimi učitelji celo šolsko leto soustvarjali in raziskovali državo, ki jim je bila namenjena. Raziskovali so zgodovino držav, prevajali besede, ugotavljali zanimive značilnosti in preučevali kulinariko. Ustvarjali so plakate, različne igre, izdelke, barvali zastave in grbe, se učili pozdraviti in zahvaliti v jeziku države ter še mnoge druge zanimivosti. Tako so, npr. pekli rogljičke in naredili francosko solato v Franciji, grško solato in sladico ter plesali sirtaki v Grčiji, sacher torto v Avstriji, »pašto« in pico v Italiji, Drakula nas je obiskal v Romuniji, Božiček na Finskem … V večnamenskem prostoru so pripravili predstavitev naše občine (predstavitev vasi), ureditve Slovenije in Evropske unije, obiskovalci pa so se lahko posladkali z orehovo potico in gibanico.

V soboto, 7. 4. 2018, se je najprej okrasilo razrede in se pripravilo na predstavitve. Vsi učenci so dobili tudi delovni list z zanimivimi vprašanji, na katere so dobili odgovore po državah, vsak v svojem oddelku. Mlajši so odkrivali imena držav, njihove zastave in glavna mesta, starejši pa odgovarjali na vprašanja. Skupaj smo izdali tudi lično knjižico s prevodi besed dober dan, hvala, prosim, prijatelj in ljubezen v vseh 18 jezikih.

Ob 10.00 smo se zbrali pred šolo in povabili starše v »novo šolo – EU šolo«. Učenci in starši so tako lahko krožili po šoli in poslušali različne točke, ki so jih pripravili učenci zanje.

Projekt je bil zelo zahteven, saj je terjalo tako od učencev, kot od učiteljev, veliko dela, prilagajanja in sodelovanja. Ob zaključku smo bili vsi zelo navdušeni. Vsi smo se naučili veliko novega in pri delu izjemno uživali. Evropska unija nas je dejansko tudi nas združila in naužili smo se vse njene raznolikosti.

 

 

 

Več fotografij vam omogoča KLIK.

Dostopnost