05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

September je jesenski mesec, ki pa nam vseeno nakloni tudi prijetne poletne temperature za preživljanje uric na prostem.

V tednu, ko je Slovenija tradicionalno praznovala dan športa, smo tudi na OŠ Hrpelje športno obarvali naš pouk – z jesenskim krosom. Najprej so se na progo pognali učenci 1. triade, za njimi pa po krajšem pohodu in športnih igrah na bližnjem travniku še učenci ostalih razredov. Ker so bili določeni oddelki v karanteni, je bila mestoma okrnjena konkurenca. Vendar je bila za vse sodelujoče učence nagrada že premagana proga. Devetošolci so se nasmejano spoštljivo in z »grenkobo« poslovili od travnika, na katerem so devet let preizkušali svoje tekaške sposobnosti in vztrajnost. Najhitrejši tekači posameznih letnikov so prejeli medalje v ustreznem lesku.

Kako pa se človek lesketa v podobi infrardeče kamere, kaj pomeni tribologija, kakšne avtomobile je vozil Tito, kako so se razvijala kolesa in motorji, kakšen pomen ima lesarstvo na Slovenskem ter še veliko tehničnih ugank so devetošolci in osmošolci razpletali v Tehniškem muzeju Bistra. Ogledali so si stalne zbirke ter pokukali v delo študentov strojništva v delavnicah, poimenovanih »Dnevi strojništva«. Po mnenju devetošolcev se je bilo zanimivo usesti v repliko deblaka z Ljubljanskega bajerja ter gnesti škrobno maso kot prikaz viskoznosti. Aja, pa stati ob formuli na električni pogon, ob delu študentov strojništva, je bilo tudi edinstven dogodek.

 

Dostopnost