05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Kaj počne ta mož na sliki?

Pred lovom modruje, opazuje, premišljuje … Učenci 6. razreda so svoja razmišljanja ob sliki Jurija Šubca strnili v krajša besedila ter poustvarili prizor. Skozi odkrivanje detajlov jih je vodila mentorica Vesna Marion.

LOVEC  IN  NJEGOVA POKVARJENA  PUŠKA

Neko poletje je želel lovec Franci oditi na lov. Vzel je puško v roke, hotel se je že odpraviti, pa je videl, da je s puško nekaj narobe. Nekaj časa si jo je ogledoval in ugotovil, da se je en delček zlomil. Poskušal jo je popraviti, a je kmalu obupal. Rekel si je: »Saj je res že stara, lahko bi si kupil novo, a kje bom dobil denar.« Pa se je spomnil  na starega prijatelja, ki mu jo je že enkrat popravil. Napotil se je k njemu, potrkal je na vrata koče, a nihče se ni oglasil, zato je sam vstopil. Bila je prazna in zapuščena, zato je šel naprej, da ga poišče. Hodil je in hodil, a ni ničesar našel. Od hoje je bil že utrujen, zato se je usedel pod drevo in zaspal.

Zbudil se je, ko so po njegovih licih tekle kapljice vode. Bila je noč in dež je padal. Pobral se je s tal. Želel je teči, a ni videl niti par metrov pred seboj. Takrat je nebo razsvetlila strela. Oči so se mu privadile na temo in tekel je, kakor so ga noge nesle. Bil je ves premočen in premražen. Pred seboj je zagledal votlino in se zatekel vanjo. Končno si je oddahnil. Nekaj trenutkov kasneje je zagledal velikega divjega prašiča, ki je tekel proti njemu.

 Želel si je, da bi njegova puška delovala. Razbijalo mu je v prsih, hotel je zbežati, a divji prašič je bil že tu. Ob njem je bil na tleh le majhen kamen. Vrgel ga je na stran v upanju, da bo odvrnil pozornost in bo lahko zbežal. In res je uspelo. Tekel je in se oddaljeval od votline in strašne mrcine.

 V daljavi je zagledal kočo. Potrkal je in na vrata je prišel njegov prijatelj. Spustil ga je noter. Franci se je obrisal z brisačo in preoblekel mokra oblačila. Nekaj časa se je grel pri peči, potem pa je prijateljeva žena skuhala topel obrok. Po jedi jima je pripovedoval zgodbo, kaj vse se mu je zgodilo po poti. Prijatelj mu je ponudil prosto posteljo, da je lahko prespal. 

 Ko je zaspal, sta se gostitelja spraševala, po kaj je sploh prišel tja. Ko se je Franci zbudil, ga je prijatelj vprašal, čemu je prišel. Odgovoril mu je, da je hotel prositi, da bi mu popravil puško. Pa ga je vprašal, kje potem je puška. Povedal mu je, da je ni utegnil vzeti s seboj, ko je začel bežati. Po obilnem zajtrku sta šla na pot za izgubljeno puško. Čez nekaj časa sta jo našla in se odpravila nazaj proti koči. Tam mu jo je prijatelj popravil. Nato mu je dal še dve rezini kruha in steklenico vode. Vzel je še par nabojev za puško in odšel. Ko se je lovec vračal proti domu, je zagledal lisico. Meril je vanjo, a je na žalost zgrešil. Doma je ženi in otokom pripovedoval o svoji poti.

 Naslednji dan se je lahko končno odpravil na lov. Domov je prišel ves vesel, saj je zadel zajca in lisico. Puško je očistil, jo pobožal in jo pospravil v omaro.

Žana Kavčič, 6. a

 

                                  ZGODBA O LOVCU

Kasneje ko je lovec pripravil puško za lov, je šel samo še po svojega psa in skupaj sta odšla v gozd po kakšnega zajca za nedeljsko kosilo. Prispela sta do lovske preže in čakala, da se jima prikaže na plan. Čakala sta in čakala, na plano pa se jima nič ni prikazalo. Ko sta stopila z lovske preže, je pred njiju stopil medved. Lovec je že pripravil puško, ko ju je je medved že vrgel na tla. Pes je obležal na tleh, lovec pa je skušal spoditi medveda. Možakar se je skril za drevo in ubil medveda. Pes pa se je zbudil in skupaj sta hitro odšla domov, kjer jih je že čakalo kosilo, čeprav ni bilo nobenega zajca.

Nika Valenčič, 6. a

 

Lovec se je odpravil na lov. Hodil je po gozdu in sledil jelenom. Po dolgi hoji je zagledal par košut, ki so se pasle na pašniku. Zaradi tega je vedel, da bodo po vsej verjetnosti v bližini tudi jeleni. Odpravil se je naokrog, če bo kakšnega našel. In nato ga je zagledal. Skril se je v grm in ustrelil. Ustreljenega jelena si je naložil na hrbet in ga odnesel domov.

Vid Sulčič, 6. a

 

Lovec je hodil in hodil in prišel do kampa. Tam je videl otroke ki so se igrali z malim medvedom. Tam se je zdaj začelo prepiranje. Lovec je hotel ubiti mamo od malega medvedka, saj je v vasi povzročila veliko škode, samo zato, da bi lahko nahranila svojega mladička. Otroci so lovcu rekli, da je hotela samo nahraniti svojega mladička. Poskušali so ga prepričati, naj je ne ubije in na koncu jim je res uspelo. Lovec se je odločil poslušati otroke in nato odšel nazaj v vas.

Julija Šturm, 6. b

 

Lovec gre iz hiše in se odpravi na lov.

Julija Geržina, 6. b

 

Lovec je šel ven iz hiše s puško in po gozdu iskal ovce.

Urša Benčič, 6. b

 

Lovec se je odpravil v gozd. Dolgo je hodil in prišel do reke. Tam je opazil divje prašiče. Ustrelil je in enega prasiča ubil.

Elnur Šarić, 6. b

 

 

Lovec se je do konca opremil ter odšel na lov v džunglo. Ko je prispel, je opazil hobotnico in jo takoj ujel. Nato je zagledal morskega psa, a odločil se je, da bo ubil aligatorja. Tako je storil in se vrnil v kočo, kjer si je privoščil obilno večerjo.

Timotej Ludvik, 6. a

 

Dostopnost