05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Naslovna 1

Obisk piranskega Akvarija

Tik preden smo na koledarju obkrožili prvi dan poletja, smo se z učenci 1. in 2. razreda odpravili na zaključno ekskurzijo v Piran. Vožnja je minila hitro in prijetno in kmalu se je pred nami odstrl prelep pogled na Piranski zaliv. Zapustili smo avtobusa ter se sprehodili do Tartinijevega trga, kjer smo sedli na kamnite klopce ter pomalicali. Mmmm, kako je teknila malica ob morskem zraku!

Osrednji del našega izleta je bil namenjen obisku Akvarija, ki so ga najprej šli obiskat prvošolčki. Z drugošolčki pa smo se medtem odpravili raziskovat staro mestno jedro. Vzpenjali smo se po zavitih ulicah in opazovali zanimive trgovinice, ki so svoje izdelke ponujale kar na ulici. Povzpeli smo se do cerkve sv. Jurija, kjer nam je učiteljica razložila, zakaj je ta svetnik vedno upodobljen z zmajem in sulico. Za zmaja se zgodba ne konča nič kaj srečno. Pred cerkvijo je prostrana ploščad, obdana z mogočnim kamnitim zidovjem. Bili smo na najvišji točki mesta in lahko smo si ogledali morje, opečnate mestne strehe in nekje v daljavi tudi piransko mestno obzidje. Ugibali smo, ali so v slovenskem morju kiti in delfini. Še preden pa smo se podali proti Akvariju, smo naš izlet ujeli v spominsko fotografijo. Na poti nazaj smo opazili kar nekaj zanimivosti: od starosti časa ukrivljene kamnite tlakovce, nekatere učence pa je pritegnila skupina japonskih turistov. Ostalim so razložili, da se jim reče Japonci zato, ker nosijo japonke.

V Akvariju je bilo zelo zanimivo; večino je najbolj pritegnil mali morski pes, ki je v osrednjem bazenu zelo živahno vijugal tik pod gladino vode in včasih tudi nad njo. Videli smo tudi ribo, ki se ji reče lica in je največja riba v Tržaškem zalivu. Ta v piranskem Akvariju ima prav posebno življenjsko zgodbo za sabo, a je za svojih 9 let še vedno zelo vitalna. Pritegnile so nas tudi murene, morske zvezde, morski brizgači, ježki, rakovice in še druge vrste rib.

Ostalo je komaj dovolj časa za nakup spominkov in sladkanje s sladoledom in že smo se s strumnim korakom vračali proti avtobusni postaji, kjer nas je že čakal prevoz domov. Preživeli smo lep dan, vreme je bilo prijazno do nas, skorajšnji zaključek šolskega leta pa toliko bolj zanimiv.

Petra Ražem

Več slik lahko najdete TUKAJ.

 

Dostopnost