05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Naslovna2

Petošolci so skupaj s svojima razredničarkama sončni torkov dopoldan preživeli v deželi, kjer letne čase določa polnjenje oziroma praznjenje presihajočih jezer – in teh je na Pivškem kar 17.

V Slovenski vasi pri Petelinjah smo obiskali Ekomuzej pivških presihajočih jezer. Z vodičko Tejo smo na pester in izkustven način spoznali kraške pojave, raztapljanje apnenca, delovanje ostalih vremenskih razmer na pokrajino ter življenje ob in na presihajočih jezerih. Primeren čas za obisk in opazovanje le-teh je pomlad oziroma jesen, ko je nivo podtalnice dovolj visok, da se skozi apnenčaste razpoke dvigne ta podtalna voda na površje. Vseh presihajočih jezer je na Pivškem 17, največje med njimi je Palško jezero. Večina jezer nosi ime po krajih, v bližini katerih se jezero nahaja. Rastlinski in živalski svet je tesno povezan z nihanjem ravni vode in je temu tudi prilagojen. Bogastvo rastlinskih in živalskih vrst se kaže tako na suhih travnikih, mokrih travnikih,  v grmiščih, gozdovih in jamah.

Posebno pozornost smo namenili nastanku presihajočega jezera, največ zanimanja pa so bili deležni »pečati« z odtisom gozdnih živali, ki živijo na tem področju. O velikosti medvedje šape smo se tako prepričali na lastne oči. Posebno mesto pa ima v okolju presihajočih jezer ptica kosec, ki gnezdi na bregovih teh jezer. Kmetje morajo skrbno izbrati čas košnje suhih jezer, saj je ptica uvrščena na seznam ogroženih ptičjih vrst. Drugi zanimivi prebivalec kraških jam pa je človeška ribica, ki včasih pokuka na površje skupaj z naraslo vodo.

Iz muzeja nas je pot vodila do Petelinjskega jezera, najnižje ležečega jezera, drugega po velikosti. Med potjo nas je v daljavi spremljala Sveta Trojica, gora, ki nam je poznana predvsem po korenjaku, ki je premagal Brdavsa in tovoril angleško sol – po Martinu Krpanu. Na bregu Petelinjskega jezera so se učenci seznanili z rakcem škrgonožcem, ki je endemit tega jezera, saj ne živi nikjer drugje na svetu.

Čas do odhoda nazaj v Brkine so učenci izkoristili za samostojno raziskovanje brega jezera, pogumni so šli preverit temperaturo vode. Res je, da smo dan namenili spoznavanju presihajočih jezer, a verjamem, da pridobljena znanja in spoznanja ne bodo podvržena temu presihanju.

Tjaša Race

Več slik najdete TUKAJ.

 

Dostopnost