05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Med 27. in 29. septembrom 2019 je potekal Ustvarjalni tabor ali Medvedove delavnice, ki so letos potekale na Medvedjem Brdu nad Logatcem. Udeležilo se ga je 40 učencev in mentorice Maja Sulčič, Mirjana Metlika, Andrejka Lukač in Lina Faletič, saj sva bili zopet združeni dve šoli – OŠ Dragomirja Benčiča-Brkina Hrpelje in OŠ Košana.

Prebivali smo v CŠOD Medved, na Medvedjem Brdu nad Logatcem. V petek, po večerji, smo se v temi, z ročnimi svetilkami najprej sprehodili po okolici. Imamo srečo, da je v Sloveniji še toliko krajev, kjer je možno gledati zvezde. Večina učencev in mentorjev se je celo uleglo na tla (ki na srečo niso bila mokra) in opazovalo čudovit zvezdni ples. Medvedov nismo srečali. Četudi so bili v bližini, so se verjetno ob našem »tihem« obisku premislili in izognili srečanju. 🙂

Po sprehodu smo se igrali socialne igre. CŠOD Medved je eden izmed redkih domov (če ne celo edini), ki ima tobogan, speljan iz pritličja v kletno telovadnico. Seveda smo potešili tudi to veselje. Pri spoznavnih igrah smo uporabili balone, učenci so skupinsko izdelali svoje grbe in čim višje stolpe iz papirja. Kot vedno so bile te igre zelo zabavne in so združile učence. Zatem so se učenci po svojih željah odločili, kje bodo v soboto dopoldan in popoldan preživeli svoj čas ter nadgrajevali znanje.

Seveda so učenci imeli tudi nekaj časa za druženje ter navezovanje stikov. Njihove pogovore, smeh in veselje se je slišalo še dolgo v noč …

V soboto, 28. 9. 2019, so se nam pridružile še ostale učiteljice. Po zajtrku so se učenci razvrstili po delavnicah, ki so si jih izbrali. Letos so dopoldan uživali v šestih delavnicah, popoldan pa v sedmih.  Mentorice Mirjana Metlika, Lina Faletič, Simona Krebelj, Mateja Turk, Florijana Žnidaršič in Urška Tušar, popoldan pa še Manca Želko in Kristina Savić, so pripravile delavnice z naslovi: Kako nastane časopis, Tvoja zgodba skozi grško umetnost, Torte, Ali sta matematika in angleščina v moji glavi res skregani?, Glasbena delavnica – Kajon pripleše iz počitnic, Animacije – Ko predmeti oživijo in Plesne delavnice (hip hop …).

Med odmori smo šli nekateri na moker sprehod, saj se je ravno takrat ulilo kot iz škafa. Je pa pokrajina »tam gori« tako čudovita, da nas dež ni zmotil. Na bližnjo kmetijo smo šli pogledati vietnamske prašičke, krave pa so se pasle kar pred domom.

Po kosilu smo imeli tradicionalno čokoladno tekmo, malce počitka in čas za druženje ter ples.

Tudi popoldanske delavnice so (tako kot dopoldanske) potekale v super vzdušju. Naučili smo se veliko novega, doživeli marsikaj novega, največ pa šteje druženje in navezovanje novih stikov.

Zvečer smo se zopet sprehodili, saj se je vreme odločilo, da bo prijaznejše do nas. Nehalo je deževati in zato smo lahko končno uporabili tudi športne rekvizite. Zanimivo je bilo opazovati, kako mlajši igrajo košarko in nogomet s »tavelikimi«. Večer smo zaključili z druženjem, plesom in zabavo.

V nedeljo, 29. 9. 2019, smo imeli pravo tekmovanje. Ga. Jana iz CŠOD-ja nam je pripravila gibalni kviz o astronomiji: ker so učenci iskali vprašanja po celem domu, so se med igro natekli in naučili mnogo novega. Kljub megli smo pred kosilom odšli še na orientacijski sprehod, vendar smo na koncu dočakali tudi sonce in se v lepem vremenu odpravili proti domu.

Zopet smo zaključili odličen Tabor za nadarjene, kamor se z veseljem vračamo vsako leto. Hvala vsem nam, učencem in učiteljem, ker si znamo in upamo pokazati, da se znamo učiti, dajati in srkati znanje tudi na drugačen, nekoliko bolj sproščen način. Vsi si želimo več priložnosti za tovrstno učenje. Učiteljem je zelo toplo pri srcu, ko pri evalvaciji preberemo, da je bil vikend za nekatere učence celo najlepši v njihovem življenju, da so se po dolgem času toliko smejali in podobne lepe besede. Se vidimo zopet naslednje leto! 🙂

Maja Sulčič

 
Dostopnost