05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Naša šola je že drugo leto zapored vključena v projekt EU4Me / Učenje evropske raznolikosti: spoštovanje večkulturnosti, večjezičnosti, manjšin in migracij v EU. Zato smo v letošnjem šolskem letu izvedli prvo aktivnost na to temo.
V petek, 15. 9. 2017, na naš primorski praznik, smo povabili medse prof. dr. Bogomila Ferfilo. Prof. Ferfila poučuje in raziskuje na področju primerjalnih politik, regionalnih študij in javne ekonomike na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Njegov dodiplomski in podiplomski študij je potekal na področju ekonomije, sociologije in politologije na različnih univerzah, kjer je pridobil tudi ustrezna spričevala. V Sloveniji je objavil več kot 40 knjig, kar nekaj v angleškem jeziku (vir: spletna stran FDV Ljubljana).
Prof. dr. Ferfila nam je na svoj izviren in dostopen način pripravil predavanje o Bližnjem Vzhodu, beguncih, dejanskem stanju, preteklosti ter prihodnosti Evrope in sveta.
3. in 4. šolsko uro so učenci sodelovali v delavnicah o Evropski uniji, ki jih je pripravila dr. Meta Novak, prav tako iz FDV Ljubljana in na delavnici o poklicni karieri. V sklopu le-te so učenci razmišljali o svojih interesih, ustvarjali nove poklice in se začeli spoznavati s svojo poklicno potjo.
Zadnjo šolsko uro smo namenili duševnemu zdravju, ki je prav tako izjemnega pomena pri načrtovanju svoje poklicne kariere. Ogledali smo si dokumentarni film Hočem živeti in se pogovarjali o njem.
S tem tehniškim dnevom nismo zaključili z aktivnostmi v projektu EU4Me. Aprila nas čaka še Dan šole, kjer se bomo prelevili v mini Evropsko unijo in na ravni šole predstavili različne evropske države. Vsi se že veselimo sodelovanja in spoznavanja novih jezikov, kultur, kulinarike in drugih zanimivih tem, ki jih ponujajo države Evropske unije.

Maja Sulčič

Dostopnost