05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Osmošolci so novo šolsko leto začeli z vonjem zelišč. Z gospo Tamaro Urbančič, ki ve ogromno o zeliščih, njihovi uporabi in blagodejnih učinkih, so preživeli zanimiv naravoslovni dan. Privoščili so si skodelico čaja in izdelali svojo kremo.

 

20160905_130411 20160905_130414 20160905_130427 20160905_130436

V ponedeljek, 5. septembra, osmošolci nismo imeli pouka, ampak naravoslovni dan. Ostali smo kar na šoli, kjer smo se udeležili izobraževanja o medsebojnih odnosih  in kmetijskih delavnic.

Tri šolske ure so bile namenjene učenju o medsebojnih odnosih. Z nami je bila medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Sežana. Z njo smo se pogovarjali o medsebojnih odnosih in kako pomembno je za zdravje človeka, da so ti odnosi dobri, da se med sabo razumemo, da znamo strpno rešiti spore. Spregovorila je tudi o odvisnosti od različnih drog in nam pokazala slike posledic uživanja, ki so bile pretresljive. Na slikah so bile slavne osebnosti iz sveta glasbe in filma, ki so zabredle v svet drog in s tem v hude težave.

Tudi kmetijske delavnice so potekale tri šolske ure. Z gospo Tamaro Urbančič smo spoznavali zelišča in se naučili veliko o tem, kako jih lahko koristno uporabimo. Spoznali smo tudi nekaj novih izrazov, na primer macerat, eterično olje in še kakšnega Naredili smo ognjičevo mazilo, zeliščni liker in različne čaje, ki smo jih tudi poskusili. Večinoma smo se strinjali, da je najboljši čaj za vsak dan iz bezga, šipka, ognjiča, trobentice, marjetice, vijolice, lučnika, mete in ranjaka. Delavnice so bile zelo zanimive. Gospa Tamara nam je povedala, da so zelišča lahko bolj učinkovita kot zdravila, saj lahko zdravijo več bolezni hkrati, zdravila pa samo eno. Zelišča imajo tudi veliko manj stranskih učinkov in lahko nadomestijo veliko zdravil.

Obe dejavnosti sta bili zanimivi. Naučili smo se res veliko novega in niti za trenutek nam ni bilo dolgčas.

Besedilo: Anja Novak

Foto: Tanaja Česnik

Dostopnost