05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V četrtek, 6. oktobra 2022, smo imeli devetošolci tehniški dan z naslovom Predstavitev deficitarnih in obetavnih poklicev.  Vse aktivnosti tega dne so bile izvedene zato, da bi se lažje odločili, katero sredno šolo izbrati, oziroma se odločili, kakšen poklic želimo opravljati.

Najprej smo v poli rešili delovne liste, kako si predstavljamo svojo poklicno pot. Potem smo se z avtobusom odpeljali v Sežano, kje je bila v parku med osnovno šolo in Kulturnim domom Srečka Kosovela organizirana predstavitev srednjih šol. Poleg nas so se dogodka udeležili tudi devetošolci iz osnovnih šol Divača, Sežana, Dutovlje in Komen. Pred začetkom predstavitve nas je pozdravil v imenu Območne obrtno-podjetniške zbornice pozdravil g. Marko Svetina, potem pa še sežanski župan, g. David Škabar. Prisotni sta bili tudi županja naše občine ga. Saša Likavec Svetelšek in županja občine Divača ga. Alenka Dovgan.

Po uvodnem pozdravu smo si učenci naše šole in osnovnih šol Divača in Dutovlje najprej ogledali predstavitve srednjih šol. Vsaka šola se je predstavila na stojnici, kjer so dijaki in profesorji delili svoj propagandni material, dijaki pa so tudi predstavili praktični pouk. Večina šol je bila iz Obalno-kraške regije, predstavljale pa so se tudi šole iz sosednje Goriške regije in Notranjske regije, nekaj ljubljanskih šol in ena šola iz Celja. Predstavitve so bile zanimive, dijaki pa so z nami delili tudi svoja mnenja o šoli, ki jo obiskujejo. Ker nas večina še ne ve, na katero šolo bi se vpisali, so bile predstavitve zelo koristne in so vsaj nekaterim precej olajšale odločitev. Zato se vsem dijakom iskreno zahvaljujemo.

Všeč nam je bila tudi hrana, ki so jo ponujali na stojnicah šol, ki so predstavljale živilske poklice. Bila je preprosta in hkrati odlična.  Posebej pa so nas navdušili zajčki in pritlikave koze, ki smo jih lahko božali na stojnici ene od predstavljenih šol.

Ko se je naš čas za predstavitve iztekel, smo sli še na ogled podjetja Strugarstvo Franetič, kjer smo lahko videli stroje za obdelavo kovin.

Dostopnost