05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

lukaV četrtek zjutraj (08. 10. 2015) smo se deveti razredi odpravili v Koper na ogled Luke Koper in na obisk Centra za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS).

.

Luka Koper je edino slovensko pristanišče, ki opravlja pristaniške in logistične storitve. Je podjetje za upravljanje obsežne mednarodne blagovne izmenjave. Ima naslednje terminale: kontejnerski, avtomobilski in RO-RO, terminal za sadje, les, generalne tovore, potniški terminal, terminal za živino in evropski energetski terminal.

Ko smo prišli v Luko Koper, smo se zaradi varnosti odpravili na krožni ogled z avtobusom in luškim vodičem. Začeli smo na terminalu za RO-RO ladje, ki se nahaja tik ob kontejnerskem terminalu. RO-RO ladje so namenjene prevažanju vozil. V pristanišču sta bili tisti dan zasidrani dve ladji take vrste.  Ko smo si ogledali terminal za vozila, smo nadaljevali z ogledom terminala za tekoče tovore. Tam so bile zasidrane štiri tovorne ladje. V bližini je bila tudi slovenska vojaška ladja Triglav.

Naslednja postaja je bil evropski energetski terminal, kamor prihajajo ladje, ki so namenjene predvsem za prevažanje premoga. Tam ni bilo zasidrane nobene take ladje. Bežno smo si ogledali še nekaj drugih predelov pristanišča in s tem zaključili naš zelo zanimiv ogled.

Ko smo se vozili proti izhodu iz Luke, smo opazili ogromna parkirišča z avtomobili, ki čakajo, da jih bodo ladje prepeljale čez morje ali pa, da jih bodo tovornjaki in vlaki prepeljali do prodajaln. Luški vodič nam je razlagal zanimivosti o različnih ladjah, ki prihajajo v Luko, pa tudi o pristanišču samem. Tako smo zaključili ogled in se odpravili na CIPS.

CIPS je karierno središče, kjer ponujajo vrsto brezplačnih storitev brezposelnim osebam, delodajalcem in drugim iskalcem zaposlitve z namenom spodbujanja zaposlovanja brezposelnih oseb. Njihova predstavnica nam je predstavila  programe, ki jih nudijo. Reševali smo tudi Hollandov test interesa, da bi ugotovili, kateri poklic bi nam najbolj ustrezal.  Ko smo se o dobljenih rezultatih testa pogovorili in izmenjali mnenja s sošolci, smo se namenili nazaj proti šoli.

Avtor članka in fotografij: Anton Svetlin, 9. b

Več slik najdete TUKAJ

Dostopnost