05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

DSC 0244

V sredo, 8. aprila 2015, smo imeli osmošolci naravoslovni dan.

Pred odhodom nam je gospod Franc Malečkar razložil, kako bo potekal naš dan. Pokazal nam je zemljevid poti, ki jo bomo prehodili, razdelil nam je delovne liste.

Z avtobusom smo se odpeljali do Spodnjih Škofij, kjer se je začel naš pohod. Najprej smo si ogledali kamnolom iz peščenjaka, se povzpeli na najvišjo točko Miljskega polotoka (242 m), kjer se nahaja Kaštelir. Ogledali smo si ostanke prazgodovinskega gradišča. Izvedeli smo, da je imel Kaštelir pomembno vlogo še v obdobju Rimljanov.

Pot smo nadaljevali do slovensko-italijanske vasice Cerej. Zanimivo se mi je zdelo, ko je gospod Malečkar pripovedoval o tem, kako so po 2. svetovni vojni to področje razdelili med Italijo in Jugoslavijo. Meja je presekala tudi nekatere hiše, tako so imeli nekateri ljudje po novi razmejitvi hišo razdeljeno med dve državi  (stranišče v Italiji, kuhinjo v Jugoslaviji).Povzpeli smo se še do vasice Kolomban. Nato pa smo se preko vinogradov sprehodili po razgledni poti in se spustili do Ankarana.Tukaj smo si lahko odpočili utrujene noge, nekateri smo si jih tudi namočili v morju.V Hrpelje smo se z avtobusom vrnili ob 14h.

Ana Vlahovič

 

 

 

 

Dostopnost