05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V ponedeljek, 3. 4. 2017, smo se predstavniki od 7. do 9. razreda odpravili na 27. Medobčinski otroški parlament, ki ga je letos gostila Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana.

Letošnja tema je bila Otroci in načrtovanje prihodnosti. Čez leto smo se med razrednimi urami pogovarjali o tem in ustvarjali plakate, devetošolci pa posneli filmček. Izbrali smo teme Kdo sem in kaj želim postati? Kdo vse vpliva name? Kako se vidim čez 20, 50 let…? Kakšen človek želim postati? Vrednote in Okolje. Naše ugotovitve so bile:

  • Čisto okolje in neokrnjena narava morata biti naša prihodnost! Varujmo ju!
  • Naše vrednote so ZDRAVJE, DRUŽINA, PRIJATELJI, PROSTI ČAS, ZVESTOBA, tako do sebe kot do drugih …
  • Dandanes so STRPNOST, SOLIDARNOST, MEDKULTURNOST tudi izjemno pomembne.
  • V našo prihodnost vstopamo pozitivno, imamo sanje, mnogo želja, zavedamo pa se, da ni nič podarjeno. S trudom, lastnim angažiranjem in tudi kančkom sreče si lahko zarišemo lepo popotnico za življenje.

Najprej so nas pozdravili Generalna sekretarka ZPM Slovenije, ga. Breda Klašnja, ravnateljica OŠ Sežana, ga. Jadranka Mihalič, in predstavnica Občine Sežana, ga. Ivica Podgoršek. Poleg nas so na parlamentu sodelovale še štiri osnovne šole s kraško-brkinskega območja. Vsak od njih je prav tako kot mi predstavil svoje ugotovitve in kaj so med letom počeli na to tematiko. Zatem smo se razdelili v mešane skupine, kjer smo razglabljali o različnih temah in naredili plakat (mnenje sovrstnikov, iskanje zaposlitve, vloga staršev, vloga izobrazbe in prosti čas).

Bistvo otroških parlamentov je, da se sliši naš glas, druženje in spoštovanje mnenja vsakega posameznika.

Na nacionalni otroški parlament, ki bo 29. 5. 2017 v Državnem zboru v Ljubljani, letos odhajata predstavnika Osnovne šole Sežana.

Lea Čumurdžić, 8.a

 

Dostopnost