05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V ponedeljek, 14 maja 2018, smo se odpravili na ekskurzijo ob koncu projekta EU4Me, v katerem je sodelovalo 14 osnovnih šol v Sloveniji.

Udeležili so se ga učenci 7. in 8. razredov. Najprej smo se vse šole dobile na Škofijah, zatem pa skupaj odpeljali v središče Trsta. Ogledali smo si znamenitosti Trsta, ki so pomembno vplivale na sobivanje Slovencev in Italijanov, na primer Slovenski narodni dom in Slovensko knjižno središče. Odšli smo tudi v Muzej Klein Berlin, zaklonišče iz 2. svetovne vojne, ki se nahaja v vojaškem rovu. Tam smo se sestali z nekdanjim novinarjem Ivom Jevnikarjem. Ogledali smo si spomenik, posvečen Srečku Kosovelu. Nato smo se odpravili v središče Trsta.  Še prej smo se nekateri učenci napotili k sedežu radia in televizije Rai. Tam smo spoznali, kako snemajo in producirajo oddaje.

Pot smo nadaljevali proti morju, kjer smo videli pravoslavno in protestantsko cerkev ter celo sinagogo. Ogledali smo si še rimsko gledališče, rojstno hišo Žige Zoisa, borzo, različne trge in druge številne znamenitosti, o katerih smo prvič slišali. Pot smo nadaljevali k trgu »Piazza Unita«, kjer smo se posladkali z odličnim sladoledom.

Domov smo prispeli utrujeni, a to je bila nepozabna izkušnja, ob kateri smo se veliko naučili.

 

Valentina Babuder in Amina Kekić, 7. razred

     

Dostopnost