05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V torek, 9. aprila, smo se osmošolci že zgodaj zjutraj odpravili na ekskurzijo v Ljubljano.

Naša prva postaja je bil slovenski parlament, kjer nas je na rdeči preprogi pričakal prijazen vodič. Ob freski, ki predstavlja pomembne mejnike v slovenski zgodovini, nam je predstavil preteklost našega naroda. Ogledali smo si dvorani državnega zbora in državnega sveta. Vodič nam je razkril zanimive informacije glede zasedanj državnega zbora; povedal nam je, da se včasih zgodi, da poslanci med dolgotrajnimi sejami zaspijo. Ta podatek je med nami požel veliko smeha. Zanimivo se nam je zdelo tudi to, da je najdaljši govor poslanca med sejo trajal kar devet ur. Zato so potem uvedli časovno omejitev poslanskih govorov.

Po ogledu parlamenta smo se sprehodili mimo Vladne palače, kjer ima sedež predsednica države, Nataša Pirc Musar, in predsednik vlade, Robert Golob. Nato pa smo se povzpeli po strmi, naporni peš poti do Ljubljanskega gradu.

Na gradu sta nas pričakala vodiča in nam na humoren in poučen način predstavila zgodovino Ljubljane od rimskih časov do danes. Skozi prelomna obdobja, ki so zaznamovala zgodovino gradu in Ljubljane, so nas popeljali vodniki in vodnice, preoblečeni v rimskega legionarja in svečenico, svetega Jurija, cesarja Friderika III. Habsburškega in njegovo ženo Eleonoro Portugalsko, francoskega vojaka in redovnico, kaznjenko ter župana Ivana Hribarja.

Z vrha gradu smo lahko videli celo mesto. Pod obzidjem smo si ogledali tudi vodnjak, ki stoji tam že od stare Emone. Izvedeli smo, da je grad v preteklosti služil kot zapor, kar nam je bilo precej zanimivo. Pokazali so nam par ječ, brez strehe, v katere so zapirali tudi turške oblegovalce gradu.

Ogledali smo si tudi kapelo sv. Jurija in se sprehodili po grajskem obzidju.

Obisk prestolnice je bil večini zelo všeč, saj smo na aktiven in zabaven način spoznali slovensko zgodovino, ter pobliže delo poslancev. Veselim se podobnih izletov v prihodnosti!

Špela Mahne, 8. a

Dostopnost