05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V slovaškem mestu Hlohovec bienalno organizirajo likovni natečaj otroškega exlibrisa, grafičnega lista, ki ga prilepimo v knjigo, da označimo, kdo je lastnik knjige. Letošnji natečaj je nosil naslov: Imam krila, lahko letim. Kljub temu da je v lanskem šolskem letu velik del pouka potekal na daljavo, so učenci pri likovni umetnosti izdelali exlibris.

Izbor exlibrisov je konec februarja odpotoval na Slovaško in konec šolskega leta so nas obvestili, da so tri učenke OŠ Hrpelje nagrajenke natečaja.

Na natečaju sodelujejo učenci z vsega sveta. Tokrat so sodelovali učenci iz trinajstih držav s 658 likovnimi deli. Učenci sodelujejo v različnih kategorijah:

  • učenci od 12 do 15 let za oblikovanje zasnove exlibrisa
  • učenci od 12 do 15 let za exlibris (odtis)
  • učenci od 12 do 15 let umetniških šol
  • učenci od 12 do 15 let za računalniško grafiko
  • prosta kategorija za učence od 6 do 11 let
  • posamezne nagrade
  • pohvaljena dela

Julija Pečar, letos učenka 8. razreda, je prejela 3. nagrado v kategoriji učenci od 12 do 15 let za grafiko, Anika Batič (8. razred) in Ema Metlika (7. razred) pa sta dobili pohvalo za svoja dela.

Žal se učenke in mentorica zaradi covid situacije podelitve nagrad ter potovanja na Slovaško niso udeležile, so pa v krajšem video pozdravu nagovorile ostale udeležence in nagrajence natečaja. Te dni pa so po pošti prejele nagrade in priznanja.

Nagrado za likovnega pedagoga je prejela tudi profesorica likovne umetnosti Vesna Marion, in sicer so v obrazložitvi zapisali, da je nagrado prejela za njeno pedagoško delo pri delu z otroki in zelo kvalitetno zbirko črno-belih grafičnih listov njenih učencev. Ker je mentoričin glavni likovni izraz ravno grafika, s katero redno gostuje na samostojnih in skupinskih razstavah, nas ne preseneča, da svojo ljubezen in predanosti grafiki s posebno pozornostjo širi tudi med svoje učenke in učence.

 

Dostopnost