05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Naslovna

V sredo, 16. marca, smo se učenci devetih razredov odpravili v Trst. Že na avtobusu nas je pričakal gospod Franci Malečkar, ki nam je pot do Trsta krajšal s pregledom kratke zgodovine mesta ter nekaterih znamenitosti, ki smo jih lahko videli na poti. Z nami je bil tudi naš ravnatelj, ki nas je imel ves čas pod budnim očesom. Ko smo prispeli v Trst, je sledil ogled jamskih živali v za to prilagojenem podzemnem muzeju, ob tem pa smo spoznali tudi delček življenja vojakov v podzemnih rovih.

Takoj po malici, ki smo jo imeli kar v podzemlju, smo se odpravili v sam center mesta in na poti nam je gospod Malečkar omenil še nekaj drobtinic, ki so pomembne za to mesto. Naš glavni cilj je bil najti karkoli slovenskega v mestu. Našli smo nekdanjo knjižnico in pa rojstno hišo Žiga Zoisa.

Naša zadnja postojanka je bilo nekdanje taborišče Rižarna, kjer smo zelo na hitro izvedeli še nekaj podrobnosti o mučenju judov v času druge svetovne vojne. Ob videnem nas je veliko odprlo usta, saj so bile razmere tam resnično slabe.

Po ogledu smo krenili nazaj proti šoli. Večina nas je na izletu uživala in naučili smo se še nekaj novega več.

Martina Fontanot, 9. a

Več slik najdete TUKAJ.

Dostopnost