05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V petek, 8. aprila 2022, so se devetošolci OŠ Hrpelje u učiteljicami udeležili gledališke predstave Azbest brez meja, sklepnega dejanja projekta »Odprta meja« Občine Dolina.

V Boljuncu jih je v Gledališču France Prešeren najprej nagovorila predstavnica Občine Dolina, pojasnila pomen dneva odprte meje v preteklosti in sedanjosti. Če je dan odprte meje v času Jugoslavije pomenil edini dan v letu, ko so lahko prebivalci mejnih krajev brez dokumentov in mejne kontrole prehajali slovensko-italijansko mejo, se srečevali s Slovenci z obeh strani meje, je danes to praznik povezovanja, zavedanja skupnega evropskega prostora in predvsem – traja dlje kot en dan.

Zadnji v nizu letošnjih dogodkov v tem čezmejnem projektu je bil obisk hrpeljskih devetošolcev ter učencev še dveh zamejskih šol v Boljuncu ter seznanitev s problematiko azbesta. Podpredsednik društva EARA (European Asbest Risks Association) je zbrane nagovoril, predstavil azbest kot gradbeni material, njegovo škodljivost ter s številkami orisal množičnost bolnikov s pljučnimi boleznimi (npr. azbestoza, rak pljuč) zaradi vdihovanja mikroskopsko majhnih delcev azbesta, ki se za vedno usidrajo v človekova pljuča.

Sledila je gledališka predstava v režiji Sabine Morena ter odlični igri igralke Elene Husu. Gledališka predstava je bila zmes dokumentarnosti ter pripovedovanja osebnih zgodb obolelih zaradi vdihovanja azbestnih delcev.

Obiskovalci so se v predstavi naučili, zakaj je bil azbest zelo priljubljen gradbeni material, da so za posledicami vdihovanja lahko zbolevali gradbeni delavci, ki so azbestne plošče polagali, mornarji, ki so vreče s smrtonosnim belim prahom prenašali z ladij, in sorodnice gradbenih delavcev, ki so kot gospodinje pometale prah ter prale obleke svojih mož. Predvsem pa – da se azbest še vedno nahaja v našem prostoru.

Ogled gledališke predstave je omogočila Občina Hrpelje-Kozina s prevozom ter Občina Dolina z organizacijo samega dogodka. Obema občinama se zahvaljujemo za to izkušnjo.

Dostopnost