05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V ponedeljek, 9. 4. 2018, je v Državnem zboru v Ljubljani potekal 28. nacionalni otroški parlament. Zbralo se je 114 mladih parlamentarcev in parlamentark, ki so debatirali o letošnji temi Šolstvo in šolski sistem. Našo šolo je zastopala devetošolka naše šole, OŠ Dragomirja Benčiča-Brkina Hrpelje, Lea Ćumurdžić. Z nami bi morala tudi novinarka, osmošolka Neža Novak, ki pa je žal zbolela. Mladim so prisluhnili predsednik države Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in še nekaj predstavnikov različnih poslanskih skupin.

Mladostniki so sodelovali in poročali o svojem delu v štirih skupinah: šola za življenje, odnosi v šoli, metode in načini poučevanja/učenja in učne vsebine. Večkrat so izpostavili uporabo in vključenost elektronskih naprav v šolski sistem, ki so na eni strani zelo dobrodošle, po drugi pa lahko prestavljajo past v medosebnih odnosih. Želeli bi več znanja o računalniku kot orodju, ki služi za izobraževanje in ne igranje. Sicer pa so z odnosi v šoli zadovoljni, v razpravi so več pozornosti namenili spoštovanju. Najbolj pa se je razprava razživela ob temi nacionalnega preverjanja znanja.

Tema Otroškega parlamenta bo tudi v šolskem letu 2018/2019 ista – Šolstvo in šolski sistem. Tako bo lažje spremljanje, v kolikšni meri so bili upoštevani predlogi in ideje mladih parlamentarcev.

Taka oblika druženja je zelo pomembna in zanimiva, saj lahko mladi izkusijo, kako je biti »pravi« parlamentarec. Mogoče pa bomo katerega od prisotnih kdaj res volili in bo naš predstavnik v Državnem zboru.
Maja Sulčič, mentorica otroškega parlamenta

 

  

Dostopnost